Kalenteri

VUOSI 2019

Tammikuu

Helmikuu
… mistä tätä LUNTA riittää näin paljon?
huurusaibi Saibin korva 2019

Maaliskuu
Opettaja-lehti teki jutun kollegoistani, jotka rohkeasti ottivat kopin ja tulivat harjoittelemaan johtajuus- ja vuorovaikutustaitoja hevosten kanssa.
*Rehtori hyötyy rapsuttelusta – 500-kiloinen eläin on vertauskuva arjen vuorovaikutustilanteista

Huhtikuu

 

Toukokuu
24.5. kävin Hevosopistolla kouluttamassa SPHT:n vaikuttavuudesta sekä vetämässä toiminnallisia harjoituksia
Paikallislehtemme ”Länsiväylä” kävi tekemässä hauskan jutun: ”Ikkunoista näkyy pihatto – Ritva Mickelssonin koti Nuuksiossa on hevostytön täyttynyt haave
Espoon kaupungin sivustolta löytyi juttu rehtoreista ja hevosista
IMG_2077[1]
Kuva: Sini Pennanen

Kesäkuu

Hevoset pääsivät laitumelle (ja isäntäväki huokaisemaan, koska hepat hoitavat itse ruokailunsa).

Heinäkuu

IMG_2433[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

Elokuu
Hevostoiminta alkoi samaan aikaan koulujen kanssa.
Muutama luokka omasta koulusta kävi päivän ryhmäytyksessä.
Viimeistelin artikkelin LUKE:n julkaisuun otsikolla ”Sosiaalipedagoginen hevostoiminta oppimisen ja hyvinvoinnin tukena”. Nettijulkaisu ilmestynee joulukuussa.

IMG_2144[1]

Syyskuu
Aloitin ointovapaan 16.9. tavoitteena saada väitöskirjani (vihdoin ja viimein) esitarkastukseen viimeistään tammikuun loppuun mennessä. ”Thumpbs up!”
Talven heinät saimme pihaan 23.9. Kaurishälytin on asennettu kasan oikealle puolelle, mutta sitä nostettiin ja säädettiin kasan korkeuden vuoksi. Nyt on myös kasa peitetty pressuilla, jospa sarvipäät pysyisivät loitolla…

IMG_2520[1]

Lokakuu

Marraskuu

Joulukuu
Tallin joulutapahtumaa tonttupolkuineen vietämme sunnuntaina 8.12.

 

VUOSI 2018

Horses and children, I often think, have a lot of the good sense there is in the world.  ~Josephine Demott Robinson-

 

 

Tammikuu
Hevostoiminta jatkuu
Kirjoitin kappaleeni vuoden 2018 aikana julkaistavaan kirjaan ”Equine-Assisted Therapy Activities for Counselors” (toimittajat Kay Sudekum Trotter, PhD ja Jennifer N. Baggerly, PhD). Opetustaustani vuoksi tekstini käsittelee koulupudokkuuden ehkäisemistä hevostoiminnan tukiessa niin psyykkiseen kuntoutukseen että opetukseen osallistumista.
26.1. Pidin koulutuspäivän Hevosopistolla Ypäjällä

Helmikuu
8.2. alustin Hippoliksen koulutuspäivässä: Hevostoiminta oppimisen ja hyvinvoinnin edistäjänä
Saibi pimeässä

Maaliskuu
Pääsimme oppilaiden kanssa LOTTO-arvonnan inserttiin.

Huhtikuu

Toukokuu

IMG_3103[1]

Toukokuu oli lämmin, kuiva (liiankin kuiva, heinä ei kasvanut) ja aurinkoinen. Kuukausi vierähti artikkelin kirjoittamisessa (International Journal of Social Pedagogy).

Kesäkuu
25.-29.6. HETI Conference

Olin esittelemässä tutkimustani Dublinissa, Irlannissa. Kiitän Helsingin yliopistoa täydestä taloudellisesta tuesta konferenssia varten.

IMG_2807[1]

Konferenssin avajaisissa esiteltiin Irlannin hevosrotuja, mukaan pääsivät myös aasit.

IMG_3211[1]

Mable ja Sabi odottelevat eläinlääkäriä vuosihuoltoa varten. Hieman oli haastavaa saada ”tytöt” ylös, olivat aika rentoja potilaita ”odotushuoneessa”.

 

Heinäkuu
Cenkku järvellä

IMG_3527[1]

Heinäkuu oli todella helteinen ja ruohonleikkurikin päätti pitää hetken taukoa (kottikärry toimii ”valvojana” turvalliselle unelle).

IMG_E3067[1]

Ympäri maailman vietimme 16.7. hiljaisen hetken klo 12.00 Wisconsinin aikaa EQRN-verkostomme jäsenen Dr. Karen Dalken muistoksi. Karen oli antropologi ja hän tutki etenkin mustangien ja ihmisten välistä yhteiseloa ja vuorovaikutusta. Hän oli adoptoinut tilalleenkin kaksi omaa mustangia, joita koulutti ratsuiksi. Tapasin Karenin Vaasassa 2009 ja hän puhui suomea, kuten niin monia muitakin kieliä. Tulemme kaikki EqRN:ssä kaipaamaan Karenin valoisuutta, kuten myös hänen ihania, ilta-auringossa kuvattuja ratsastusvideoita hevostensa edistymisestä ratsastuksen saralla.

IMG_2962

Workshopissa toteutimme myös ns. pysäkkityöskentelyä, eli kokemuksellisesti harjoitutimme ”state of mind:ia”. Poju pääsi tekemään oman vahvuutensa mukaista toimintaa (syömään).

14.7. Nina Ekholm Fry :n kanssa toteutimme workshop:n syventäen viime kesäisiä asioita, joita kävimme läpi Denverissä. Ensi kesänä jatkamme tätä mannerten välistä yhteistyötä, eli tavoitteena on vuosittainen kesäpäivä arvokkaiden asioiden parissa.
Lämmin kiitos vapaaehtoisille (Vilhelmiina, Pirjo ja Netta), jotka huolehtivat niin catering:stä kuin hevosten hoidosta.

Elokuu
27.-31.8. EAAP Conference

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Joulukuu
9.12. tallin joulutapahtuma klo 13 – 15

tytöt tonttuilee   joulu


TAKANA ONNISTUNUT VUOSI 2017

”Jos haluat itsellesi luotettavan ystävän, hanki hevonen.”
Tuntematon ajattelija -

Sa ja Ma

 

Tammikuu

Hevostoiminta jatkui lomien jälkeen.

Poju_2017

 

Helmikuu

Pidin verkkoluennon Aducateen Kuopioon. Ihan vain kotisohvalta. Ei ole ihan minun näköiseni juttu, mieluiten näkisin ja kokisin yhdessä asioita kuulijakunnan kanssa, mutta säästyi aikaa ja vaivaa.

Maaliskuu

”Hevonen kannattaa
-sosiaalipedagoginen hevostoiminta hyvinvointia tukemassa”

Kävimme pitämässä yhdessä Aila Kajanderin kanssa tietoiskun sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta Helsinki Horse Fair:ssä.

Furminator

 Maaliskuussa alkoi talvikarva lähteä…
 … ja sitä lähti paljon…
 … ja löytyi sisältä olohuoneestakin (mikähän hevosista oli käynyt sohvalla piipahtamassa?).

Huhtikuu

Laurean sosionomi-harjoittelijat Tiia ja Ada suorittivat interventiojaksoa luonani. He pitivät Auroran vastaanottokodin lapsille ja nuorille hevostoimintaa. Ihan mahtavia hetkiä koimme kaikki yhdessä!

Neljä halausta lähettivät Auroran vastaanottokodin ihanat lapset ”pääsiäisnoidalle”! Olisittepa nähneet lasten ilmeet, kun otimme korista heille pääsiäisyllätykset… Heti tuli kiitokset ja halaukset. Lupasin toimittaa ne ”noidallemme”. Tehtiin hevosten kanssa noitarataa, talutuksessa ja liinassa ravia, käveltiin puomin yli, harjattiin, hoidettiin. Vielä lähtiessään huikkasivat omille ohjaajilleen: ”Muistakaa, että tää oli ihan parasta”.

 

Toukokuu

Innokkaat opiskelijat Tiia ja Ada ohjasivat hevostoiminnalliset lastenjuhlat.

 

Kesäkuu

SOS-lapsikylän ryhmä vieraili hevostoiminnassa (ja toivoivat sitä syksyllä lisää…). Hevoset pääsivät kesälaitumelle…

Saibi ja Mable

Kesäkuussa suuntasin järjestämälleni opintomatkalle Denveriin(Institute for Human-Animal Interaction). Tapasin myös tutkijaystäväni Heatherin, joka saapui Kanadasta.

Heinäkuu

Opintomatka jatkui edelleen. Sain runsaasti henkeäsalpaavia kokemuksia, joista vähäisin ei ollut mustangilauman kohtaaminen.

IMG_0693       IMG_1585Mustang Sanctuary (ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!)

IMG_0624IMG_1512
Coloradu State                 Suomalais-kanadalaisen workshop:n osallistujat
University:n pramea         ryhmäkuvassa
maneesi

IHACIMG_1397
… ja todistukset suoritetusta kurssista                Happy Dogs Ranch:n hevosia

 

Elokuu

Aloitin lähes vuoden mittaisen opintovapaani työstäen väitöskirjaani (interventiotutkimus ja mm. hevostoiminnan vaikuttavuutta tutkin). Hevostoimintakin jatkui taas kesätauon jälkeen, mutta pienimuotoisesti.

Kokoonnuimme verkoston parissa pohtimaan koira-avusteista toimintaa.

20376031_1734708620156178_5662212463646051211_n
Osallistuin ANIMA ry:n asiantuntijapäiville Cenny-koiran kanssa. Oma aiheemme oli eläinavusteinen oppiminen.

IMG_1648[1]IMG_1655[1]IMG_1646[1]

 

Syyskuu

Koulutus jatkui eläinavusteisesta oppimisesta:

12.9. Kaitaan koulun opetushenkilöstölle

(15.9. Helsingin yliopiston pidin tuleville erityis- ja erityisluokanopettajille sekä varhaiskasvatuksen ”erkoille” tiedostavaa vuorovaikutusta ja siltojen rakentamista ottaen esimerkkejä myös eläinavusteisuudesta. Harvoin on tultu kiittämään kädestä pitäen ja yksi opiskelija kertoi, ettei ole ennen luennolla itkenyt, mutta autenttinen video luottamuksen ansaitsemisesta herkisti).

20.9. Espoon opetushenkilöstölle yhdessä Saara Huhtasen kanssa
”Why the wild things are”?
Mitä on eläinavusteinen oppiminen (Animal Assisted Learning) tukemassa kasvua, kehitystä ja oppimista osana espoolaista koulun arkea? Tule kuulemaan ja kokemaan teoriaa ja käytäntöä koirien ja hevosten käytöstä oppimisen mahdollistajina.

TET-harjoittelijat tulevat tekemään tallihommia. Kaksi oppilasta omalta koulultani ja yksi tallityttömme helsinkiläisestä koulusta.
Mikä parasta:  pojat itse pyysivät ja toivoivat (kävivät luokkansa kanssa kerran ”retkellä” ja nyt sitten tulevat kahdeksi viikoksi). Yhdessä saamme kaikki roikkuneet työt tehtyä ja tallin valmistumisen talveen valmiiksi. Lisäksi vihdoinkin saamme myös satulahuoneen stailattua pitkään pohdittujen suunnitelmien mukaan.

 

Lokakuu

Tiistaina 3.10. espoolaisia IMG_2353[1]opetustoimen työntekijöitä tuli kokeilemaan ”hevosen kanssa oppimista”. Kiitos taas Saara Huhtanen hyvästä yhteistyöstä!

Keskiviikkona 4.10. osallistuin Turun ammattikorkeakoulun seminaariin Eläinavusteinen kuntoutus. Kerroin eläinavusteisesta oppimisesta.

Tallilla jatkoi kolme ahkeraa TET-harjoittelijaa ja ilokseni totesin, että kaikki mieltä painavat rästityöt tuli tehtyä. Lisää voit lukea Viltsun kertomuksesta TET-viikkoni (suuret kiitokset Viltsu tästä tekstistä!).

Nyt olemme valmiit talveen!

 

IMG_2387[1]     IMG_2287[1] IMG_2310[1]

Marraskuu

Mable 2

 

 

 

 

 

Joulukuu

WP_20161206_12_49_22_Pro

Sunnuntaina 3.12. klo 13.00 – 15.00 pidimme perinteisen tallin joulutapahtuman hyvässä seurassa ja nyyttäriperiaatteella, perinneleikeillä ja lämminhenkisellä yhdessäololla varustettuna.

 

 

WP_20150207_012 TAPAHTUMIA VUODELTA 2016

Menestyminen ei ole avain onnellisuuteen. Onnellisuus on avain menestymiseen. Jos pidät siitä mitä teet, onnistut varmasti. — Herman Cain -

Tammikuu

Hevostoiminta jatkui joululoman jälkeen ma 11.1.

16.1. pidin esityksen sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta Vihreä veräjä-hankkeen koulutustapahtumassa

Saipukka

 

 

 

 

Helmikuu

5.2. koulutin Hevosopistolla sekä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan vaikuttavuudesta että toiminnallisia harjoituksia.

 

Maaliskuu

4.-6.3. olimme Sosiaalipedagoginen Hevostoimintayhdistys ry.:n puitteissa mukana Helsinki Horse Fair -messuilla.

 

Huhtikuu

9.4. pidin Sininauhaliiton Vihreä veräjä-hankkeen toimijoille tutustumisiltapäivän (hevosavusteinen toiminta).

 

Toukokuu

 

Kesäkuu

Hevoset nauttivat kesälomasta.

 

Heinäkuu

Hevoset nauttivat kesälomasta.

 

Elokuu

Hevostoiminta jatkui kotitallilla.

 

Syyskuu

10.9. luennoimme yhdessä Seija Okulovin kanssa sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta Pohjois-Pohjanmaan  kesäyliopistossa Oulussa.

 

Lokakuu

Kansainvälisiä vieraita oli kuulemassa hevostoiminnan yhdistämisestä koulutyöhön.

Yhteistyötä ja vaihdoimme ajatuksia tutkijakollegan kanssa.

 

Marraskuu

 

Joulukuu

 

 

Poju aidan takanaKokemuksia 2015

 

 

 

 

Tammikuu
Ryhmätoiminta jatkuu joulutauon jälkeen.
28.1. Hippoliksen ”Hyvinvointia hevosesta” -työryhmän kokoontuminen pidetään Hevosopistolla.

Helmikuu
5.2. Hevosopistolla luennoimassa tuleville sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajille (toiminnan vaikuttavuudesta sekä pitämässä toiminnallisia harjoituksia.
12.2. pidetään Sosiaalipedagoginen Hevostoimintayhdistys ry.:n hallituksen kokous (onneksi on mahdollisuus verkkokokoukseen).
Talvilomalla viikolla 8 pitänemme hiihtoratsastusta ryhmän kanssa… KIVAA!
21.2. klo 12.00 ovat kaikki alueella asuvat Sosiaalipedagoginen Hevostoimintayhdistys ry.:n jäsenet tervetulleita meille kevätkokoukseen ja heti sen jälkeen on mahdollisuus osallistua mm. hevosbiljardiin ja muihin ”maasta käsin” -peleihin ja toimintoihin.

Maaliskuu
Helsinki Horse Fair

25.3. Cenny-koira kävi sulhasissa. Nyt jännityksellä odotamme, mitä tapahtuman pitää.

Osallistuminen Sosiaalipedagoginen Hevostoiminta ry.:n työseminaariin.

Huhtikuu

18.4. käymme Poju-ponin ja Cenny-koiran kanssa vierailulla Kuusikodilla (Attendon 66-paikkainen hoivakoti).  Tarkoituksenamme on tarjota lämmintä ponihenkäilyä ja pehmeää paijattavaa.

”Tallisynttärit”

Toukokuu
Toukokuussa on työyhteisöjen aika tulla tutustumaan kuntouttavaan hevostoimintaan, johtajuuden ottamiseen kehon kieltä käyttämällä…

8.5. saimme tallille vierailijoita Kuusikodilta.

Kesä ja -heinäkuu

”Omaa työleiritoimintaa” (joka paikkojen vuosihuoltoa)

6.6. Hevoset aloittivat totuttelun kesälaitumelle. Kiitämme ihania naapureita laitumesta!

8.6. Poju tarjosi talutusratsastusta.

11.6. Hevosilla on ”vuosihuolto” (rokotukset ja raspaukset).

14.6. osallistumme Annika Schulmanin koulutuspäivään (hevostaito).

15.-16.6. osallistumme Turun yliopiston kesäkouluun väitöskirjaopiskelijoille (aiheena mm. koulutuksen ja syrjäytymisen yhteys)

4.7. hevoset saivat uuden kaverin laitumelle muutamaksi viikoksi. Onneksi ”välit selvitettiin”  aika keveästi ja nopeasti ja vain muutama naarmu/hevonen oli aamulla.

Elokuu
Ryhmät jatkuvat kesätauon jälkeen.

Syyskuu
18.9.  osallistuimme Hevosopistolla pidettäville Green Care -päiville. Pidimme tietoiskun aiheesta ”Hevosavusteisen toiminnan tulevaisuuskatsaus”.

18.9. osallistuimme myös Suomen Ratsastajainliiton Hyvinvointitalli-työryhmän kokoukseen.

Lokakuu

2.10. vietimme jo ennalta kansainvälistä eläintenpäivää.

17.10.  järjestimme Etelä-Suomen jäsenten syyskokouksen (Sosiaalipedagoginen Hevostoimintayhdistys ry.)

 

Marraskuu

Lauantaina 14.11. olimme LOTTO-arvonnassa kertomassa sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta.Lotto

 

 

 

 

Osallistuimme 18.11. pidettäville Mielenterveysmessuille Helsingin Wanhassa Satamassa.  

Torstaina 26.11. kävimme Porissa kertomassa kuntouttavasta hevostoiminnasta ja sen vaikuttavuudesta.

 

Joulukuu
Lauantaina 5.12. klo 15 oli tallillamme avointen ovien joulutapahtuma (buffetti, hevosbiljardia, tonttupolku…)